Stránky

čtvrtek 13. září 2012

Zdraví


Jedenáctka omlazujících potravin - I. část


Už vás nebaví neustále vyhlazovat své vrásky? Toužíte po věčném mládí a kráse? Určitě nejste sami. Kolik úsilí a času věnovali třeba alchymisté při hledáním elixíru mládí, přesto marně. Jejich pohnutka byla jistě šlechetná, leč hledali na nesprávném místě a v nesprávnou dobu. Elixír mládí totiž existoval již od počátku lidských dějin a je nám dokonce volně k dispozici. Co to tedy je?

Kupodivu k omládnutí nevedou nějaké zázračné prostředky, ale jednoduché a snadno dostupné dary přírody. Pokud se tedy vyhýbáme chemicky či jinak upravované stravě a konzumujeme ryze přírodní stravu, má to blahodárný vliv na náš organismus. Koneckonců látky obsažené v přírodní stravě působí příznivě na každou buňku v těle, což vede ke zpomalení procesu stárnutí. Některé potraviny mají přece jen mimořádné dispozice k omlazujícímu efektu. Uveďme si aspoň jedenáct z nich.

Omlazující potraviny

Třešně a višně 

Jsou bohaté na vitamín C, který je nepostradatelný pro imunitní systém. Dále obsahují draslík, jež napomáhá tvorbě energie. Kromě železa a vápníku jsou také bohaté na jód, tak nedostatečný pro činnost štítné žlázy. Obsahují kyselinu elagovou, která tlumí činnost enzymů podporujících růst nádorových buněk. Snižují hladinu cukru v krvi. Obecně platí, že čím tmavší, tím výživnější.
Také čistí krev, játra a ledviny. Podporují zdravý vývoj kůže, růst vlasů, pomáhají při paradentóze a hlavně omlazují tkáně. Přirozenou cestou podporují vylučování, což vede k úbytku tělesné váhy.

Hroznové víno 

Je bohaté na antioxidanty antokyany, které navíc zlepšují krevní oběh a činnost srdce. Čistí organismus a odvádí jedovaté látky z těla ven. Díky vysokému obsahu vitamínu B6 podporuje tvorbu imunitních aminokyselin, dále činnost nervové soustavy. Odstraňuje nervozitu, deprese a je vhodné i při dietě. Působí proti únavě, dodává totiž okamžitou energii. Čistí cévy, zpevňuje tkáně. Snižuje citlivost pleti na sluneční záření, čímž vede ke zpomalení stárnutí. Semínka neplivejte, dodávají pokožce potřebnou vlhkost a zásobují ji živinami. Dávejte přednost hroznům červeným před bílými. Chrání pokožku před volnými radikály, které mají vliv na stárnutí pokožky a tvorbu vrásek.

Hořká čokoláda 

Není pochyb o tom, že lahodný kousek čokolády, který se nám přímo rozplyne na jazyku okamžitě zlepšuje náladu a zmirňuje úzkostné stavy a má protistresový ´účinek. Pravá čokoláda musí obsahovat kakaové máslo. Náhražky s minimálním obsahem kakaového prášku nemají s čokoládou vesměs nic společného. Díky vysoké energetické hodnotě dobře slouží vojákům, sportovcům, ale také studentům. Má vysoký obsah antioxidantů, posiluje cévy, zvlhčuje a omlazuje pokožku. Brání zhoubnému vlivu volných radikálů. Posiluje imunitu.

Špenát, kapusta

A další listová zelenina je tím pravým elixírem pro lidský mozek. Obsahují foláty, což jsou sloučeniny kyseliny listové, které posilují mentální schopnosti a podporují bystrý mozek. Nedovolí tak našemu mozku stárnout, a to je základ na cestě za mladostí. Navíc působí proti rakovinnému bujení a vede ke snížení hladiny cholesterolu.

Rajčata 

Obsahují lykopen, který pomáhá v boji proti rakovině, zejména prostaty. Lykopen náš organismus lépe zužitkuje, pokud jsou rajčata tepelně zpracována. Díky minimálnímu množství kalorií jsou rajčata také velice vhodnou stravou při snižování hmotnosti. Podporují látkovou výměnu, usnadňují spánek, díky vitamínu E chrání náš organismus před toxiny. Omlazují buňky jak uvnitř těla tak rovněž při tvorbě kůže. Díky vláknině a antioxidantům jsou vhodné k přípravě pleťových masek.

V druhé části si doplníme celou jedenáctku.

Žádné komentáře:

Okomentovat